Ką veikti pakliuvus į ligoninę?

vaikas
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Pamenu, kai buvau mažas, gal kokių 12 metų, patekau į ligoninę. Nieko rimto, nesudėtinga nosies operacija, tačiau ten teko praleisti visą savaitę. Tuo metu telefono neturėjau, todėl reikėjo susigalvoti kitų veiklų. Kadangi buvau paguldytas suaugusiųjų, o ne vaikų skyriuje, bendrauti su vaikais man neteko. Tai labai apsunkino situaciją, tačiau davė ir nemažai pliusų.

Ką aš veikiau?

Miegojau, skaičiau knygą, ruošiau namų darbus, skaičiau vadovėlius, kad neatsilikčiau nuo mokslų per tą savaitę. Televizoriaus palatoje irgi nebuvo, o tai, ką žiūrėjo kiti pacientai poilsio kambaryje man ne visada būdavo įdomu. Reikėjo sugalvoti kažkokios kitos veiklos.

Kažkas iš mūsų palatos ligonių turėjo kortų kaladę. Mačiau, kaip jie žaidė. Paprašiau, kad pamokytų. Žaidėme ne iš pinigų – čia ne kazino, kur visus traukia rulete ar baccarat kortų žaidimas. Pradėjome nuo pačio paprasčiausio žaidimo, kuris vadinasi „durnius“. Koziriai, ta pati mostis ir kortų skaičiavimas man iš pat pradžių atrodė labai mistiška. Bet vėliau paaiškėjo, kad net dvylikametis gali išmokti.

Įvaldę „durnių“, ėmėmės kitų žaidimų. Kitas labai įdomus žaidimas buvo „melagis“. Meti kortas nugarėlėmis į viršų ir sakai, kokia čia mostis – vynai, būgnai, čirvai ar kryžiai. Oponentas gali bet kada patikrinti, ar sakai tiesą. Jei paaiškėja, kad metei ne tą kortą, kurią sakei, reikia jas paimti iki tol, kol rasi pasakytą kortą. Taip gali prisirinkti ir dešimt ar net daugiau kortų, kurias reikia išmesti. Laimi tas, kas pirmas išmeta visas kortas.

Dar išmokau žaisti „tūkstantį“. „Vežimą“ mokytis pradėjau, bet tada mane išrašė ir mano mokytojai liko toliau gydytis, o aš išvažiavau namo. Vėliau mokslus pratęsiau su seneliu, kuris pasirodė esantis tokių žaidimų profesionalas. Net iki ašarų mane privesdavo. Bet grįžkime prie patarimų, ką dabar veikti ligoninėje.

Išnaudokite laiką turiningai.

Galite šiek tiek pažaisti kortomis su savo palatos pacientais, jei jie turi noro ir gali tai padaryti. Bet štai keletas kitų patarimų:

  1. Vaikščiokite. Negulėkite ištisai lovoje – vaikščiokite, jei tik galite. Labai svarbu pamankštinti kojas ir kitus raumenis. Gulėdami vienoje vietoje keletą dienų jausite didelį diskomfortą – pradės skaudėti nugara, dubens kaulai, kojos raumenys. Dėl to sugalvokite įvairių pasivaikščiojimų ligoninės koridoriais.
  2. Bendraukite su kitais pacientais. Kalbėkite su jais įvairiomis temomis. Tai padės užmušti laiką, kuris ligoninėje slenka labai lėtai. Pasakokite anekdotus, aptarkite aktualijas. Tik nesusipykite dėl skirtingų požiūrių.
  3. Mokykitės. Skamba keistai, ypač kai į mokyklą nebeinate. Mokytis galima ne tik „zubrinant“ vadovėlius, bet ir žiūrint dokumentinius filmus Youtube, skaitant įvairius Wikipedia straipsnius. Taip galima sužinoti daug įdomių ir smagių dalykų.
  4. Susitvarkykite savo fotoalbumus. Telefone yra tikriausiai 1000 nuotraukų, o vietos atsargos senka. Skirkite keletą valandų savo asmeninio fotoalbumo sutvarkymui. Jei turite neribotų duomenų planą, pasiieškokite ir debesies talpyklų, kur galite senas nuotraukas perkelti ir ištrinti iš telefono. Labai naudingas darbas bent kartą metuose, tad pasinaudokite proga tai padaryti ligoninėje, kai nėra kas veikti.
  5. Skaitykite popierines knygas. Tikriausiai namuose turite keletą knygų, kurias pirkote seniai ir jų skaitymą atidėjote geresniems laikams. Dabar yra geriausias metas jas vėl prisiminti ir perskaityti.

Ligoninėje svarbiausia ramybė, tyla ir nelindimas niekam į akis. Dėl to daugybė smagių veiklų gali susilaukti neigiamų komentarų ir dėmesio. Net ir tas nekaltas kortų žaidimas, kurį žaidėme būdami vaikais. Deja, dabar žaisdami tokius žaidimus galime būti labai nesuprasti…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.